De foto’s van Namibië lagen al tijden op de plank. Mooi dat ik een tijd geleden een aanbieding van Saal-digitaal.nl tegen kwam. In ruil voor een beoordeling ontvang je een korting bij de bestelling van een product. Gekozen voor een fotoboek (28×28 cm) om de foto’s van de reis naar Namibië uit 2013 af te drukken.

Software

Saal-digitaal heeft zoals zoveel aanbieders eigensaaldigitaaldesignsoftware software (SaalDigitaalDesignSoftware). Installatie verliep vlekkeloos (OSX) en na een korte periode van gewenning heb ik de layout van de pagina’s zelf samengesteld. Ik vond het lastig dat de layout van de pagina’s niet kon worden gekopieerd. Tevens was het wel even zoeken hoe de eigen layouts in één categorie konden worden geplaatst. Gekozen voor een donker grijze achtergrond met veel ruimte voor de foto’s en voor de matte variant. De omslag uitgevoerd met 1 doorlopende foto.

 

img_6944-2Toen de layout eenmaal stond de foto’s uitgezocht en die waren vrij makkelijk te plaatsen. Door de foto’s in één mapje te plaatsen konden ze 1 voor 1 naar een frame op de pagina worden gesleept. Tevens wordt dan aangegeven of de kwaliteit voldoende is. Daarna de teksten toegevoegd en nog diverse malen gecontroleerd.

Bij software van andere aanbieders was ik gewend dat ik low-res beelden kon gebruiken bij de opmaak en daarna eenvoudig door het wisselen van de bestanden de high-res versie kon “inladen”. De beelden worden bij de SaalDigitaalDesignSoftware ingeladen in het bestand. Bij wisselingen zul je dus opnieuw de beelden naar de frames moeten slepen.

Pagina’s

De spread van een van de pagina’s met de foto van Kolmanskop ligt mooi vlak en de kwaliteit van de afdruk is zeer goed. Zeker vergelijkbaar met de fotoboeken van duurdere aanbieders.

img_6193-2

Foto pagina met teksten kom heel mooi uit. Waarbij opnieuw de donker grijze achtergrond mooi egaal is.

img_5246-2

Ook de pagina’s met foto’s van Deadvlei springen er uit. De foto’s zijn mooi afgedrukt ook daar waar de kleurverschillen en verlopen zeer subtiel zijn.

img_4970-2

Ook bij de dode bomen komen de structuren in de donker partijen nog prima in beeld.

img_3628-2

Proces

Tussen het versturen van de opdracht en de bezorging van het fotoboek zit uitaard een bepaalde tijd voor de productie en verzending. Hierover ontvang je na de verzending van je opdracht duidelijke informatie en het fotoboek werd conform de planning een paar dagen later geleverd. Netjes ingepakt en goed beschermd in een kartonnen verpakking met een beschermende plastic hoes.

Slot conclusie is dat het fotoboek van Saal-digitaal over Namibië van hoge kwaliteit is voor een aantrekkelijke prijs. Nog mooier wordt het als er ook een 30×30 cm variant wordt aangeboden.